Het Repair Café is een gratis toegankelijk evenement dat draait om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Denk aan kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, klokken, speelgoed et cetera. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze, met hulp van onze handige vrijwilligers, aan de slag. Lees ook de huisregels die in het Repair Café worden gehanteerd.
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel.
Het Repair Café brengt daar verandering in. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.
In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame(re) samenleving.
Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom eens langs om het te zien en beleven!
Bij Repair Café Den Haag repareren we zeer uiteenlopende artikelen. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, broodroosters en alle andere elektrische appraten, maar ook aan kapotte kleding, klokken, huisraad en nog veel meer. Geregeld is ook een meubelmaker aanwezig voor kleine meubelreparaties.
Moderne elektronica bevat helaas veel onderdelen die niet makkelijk vervangen kunnen worden. Om die reden maken smartphones, flatscreens en digitale tv’s minder kans om hersteld te worden.
Een kapot onderdeel vervangen we als u dat meeneemt of even gaat halen bij een elektrawinkel of de doe-het zelf-zaak. Soms kijken we samen met u in de gebruiksaanwijzing naar mogelijke oplossingen. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing (als u die nog heeft) en eventuele snoeren mee te nemen.
Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes en werd het startschot van een nieuwe wereldwijde beweging. Behalve in Nederland zijn er ook Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Op de website van Repair Cafe Internationaal vindt u nog veel meer informatie, waaronder tips&trucs voor reparaties (inclusief reparatiehandleidingen) en nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.
Voor het eerste Haagse Repair Café op 11 oktober 2011, werkten het Haags Milieucentrum en Repair Café Nederland samen. Die eerste editie werd gehouden in het Nutshuis, hartje binnenstad. Dat eerste Repair Café smaakte naar meer. Dat vond ook de gemeente Den Haag, die de stadsboerderijen als locatie aanbood. En daar bleef het niet bij: al snel werden we ook op andere mooie plekken, zoals buurtcentra, kerken, kringloopwinkels en verzorgingstehuizen uitgenodigd. Nog steeds zwerft Repair Café Den Haag door de stad en strijkt, met uitzondering van de zomermaanden, ongeveer eens in de drie weken ergens neer.